Декорация на дома – пана за стена

Всеки иска да внесе нещо ново в дома си, дори и да е приключила основната декорация. Самата мисъл за подновяване подтиква нашето въображение да се развихри и да измисля нови и нови варианти кое къде ще постави. В тази статия ще разберете как декорирате жилището си по помещения – хол, кухня, коридор, спалня и детска стая.

Декорация за хол

Холът или всекидневната е мястото, където прекарваме вечерите преди лягане, гледаме телевизия или пък каним гости вкъщи. Това е мястото, където прекарваме най-много време.  Много специалисти са на мнение, че във всекидневната е добре да бъдат поставени картини, които да носят някакъв вид движение. Това може да бъде падащ водопад, вода, цветя или каквото друго ви хрумне.

Подсъзнателно тези картини ни карат да бъдем по-активни и изгонват леността от нас. Например, картините с вода ни пречистват от негативната енергия, освежават дома ни и правят помещението по-светло и по-приятно.

Друг вариант за хола е да сложите картини или пана с цветя. Цветята имат особена енергия и според фън-шуй  те предават тази енергия на съзерцаващите ги. Можете да сложите напъпили черешови дървета или някакво друго цвете, което определено ще внесе свежест в тази част от жилището.  Също така, това е пано с цветя е много добра идея за подарък на младо семейство.

Различните дизайнери препоръчват картините във всекидневната да бъдат поставяни над врата или диван. По този начин всеки човек, който влиза, ще я вижда и моментално ще бъде завладян от емоцията на картината. Поради тази причина е добре да не се слагат картини, които имат излъчване на самота или друго подобно чувство.

Не веднъж сме казвали, че размерът на картината е важен. Ако той е прекалено малък, може да се изгуби в една безлична стена. Прекалено големите картини пък ще хваща окото ви, но бързо ще ви омръзнат.

Декорация за кухня

Кухнята е душата на един дом, мястото, където винаги можем да намерим нещо вкусно, да се съберем за вечеря и да си поговорим. Поради тази причина на него също трябва да му се обърне внимание, когато става въпрос за декорация.

Вижте всички картини за кухня тук.

Пано за стена за кухняПовечето домакини свързват кухнята само с готвене и работа. Това води до отегчение и се усеща и в ястията. Една картина например може да бъде източник на вдъхновение за нови експерименти в готвенето и определено да зарадва членовете на семейството.

Основните цветове, на които да се спрете е са червени, жълти и зелени багри.  Смятат се, че те се доближават до земните елементи, което ги прави доста отрезвяващи. А това е много добре, предвид, че работим с ножове и огън. Също така, по-златистите тонове пък се отразяват добре и на храносмилането.

Абсолютно нормално е и няма да сбъркате, ако към декорацията на кухнята прибавите и някакъв елемент, който изобразява храна или пък да подтиква към хранене.  Водата също е добър вариант, но трябва да бъде съчетана с някакъв вид планина.

Разбира се, когато говорим за подобно помещение, трябва да споменем и какви картини не трябва да поставяте в него.  Както казахме по-горе, ще го повторим и тук – без картини и декоративни панели, които изобразяват самота.  Добре е да избягвате и изображения на хищни животни, битки или друг вид тъмни нюанси. Тайната е във ведрото настроение, което излъчва дадено произведение на изкуството. Искате да готвите с усмивка, нали? Гледайте нещо, което ви кара да се усмихвате.

Поставете картини по свободните стени на кухнята си, ако имате такива. Все пак пространството между шкафчетата и различните електроуреди. Ако кухнята ви е свързана с трапезария, то пространството между тези две помещение и идеално за хубава картина. При по-малки пространства, можете да заложите на модулни конструкции с панели, които да поставите на различните стени. По този начин ще избягате от усещането за претрупаност и дори можете визуално да разширите помещението.  Едновременно с това ще сте създали и една хубава атмосфера, която няма да ви омръзне – какво по-хубаво от това.

Декорация за спалня

Спалнята е мястото, където си поемаме дъх от всички задачи, приготвяме се за сън и се отпускаме блажено. Логично е тук всичко да бъде спокойно, да не предизвиква към Подходяща картина за спалнявъзбуденост. Поради тази причина цветовете тук трябва да бъдат меки и спокойни. Светлосиньо, лилаво, зелено и други подобни цветове са идеални за една спалня. Телесните гами – от бяло до шоколадово, също са подходящи.

Над леглото си можете да поставите картина, която да изобразява романтична обстановка – двама влюбени, които са се хванали за ръка. Може дори това да сте вие с вашия любим, стига портрета ви да бъде нарисуван с маслени цветове. Дори и да живеете сами не избирайте подобни картини, тъй като те ще ви натоварват и носят негативни усещания.

Картината все пак ще е първото нещо, което виждате сутрин и тя трябва да бъде свежа и зареждаща. Трябва да можете да прецените и добре мястото. Заложете на раздвижено окачване. Това се позволява от картините, които са направени от панели. Можете да сложите всеки един панел на отделна стена.

Декорацията не трябва да остава с усещането за празнота. Независимо каква картина ще изберете за спалнята си, тя не трябва да създава и илюзията за претрупаност.  Заложете на изчистени дизайни, които ще носят спокойствие в душата и ума ви.

Декорация за детска стая

Детската стая децата прекарват най-много време. Там те творят и се развиват, пишат и учат, играят и спят. Поради тази причина детската стая трябва да бъде функционална. За да е спокоен съня на детето ви, както казахме за спалнята – не трябва да има агресивни изображения или някакви неща, които биха притеснявали детето ви. Можете да се спрете на любимите му герои и цветове.

Вижте всички картини за детска стая тук.

Цветната детска стая би вдъхновявала за нови приключения и идеи. Можете да се спрете на дизайн, който подтиква към някакво изследване. Така детето ви ще се научи да търси, ще му бъде интересно да търси различни неща и ще развива тези способности от мисленето си.

Изберете картина, която не е прекалено голяма, но не и прекалено малка. Картините с панели са много подходящи, тъй като могат да бъдат поставяни на различни стени и по-този начин да не запълват пространството напълно, но дори и да го създадат илюзията за голямо място.

Ако стаята е малка, заложете на топли и светли нюанси. Също така, съобразете лавиците и рафтовете, къде ще се намират, ако имате ограничено пространство. Една картина може да “увеличи” дадено място, но може и да го направи още по-малко.

Слушайте детето си и следвайте неговите идеи за една мечтана детска стая!

Декорация за коридор

Коридорът е частта, където почти недостига дневна светлина. Осветява се само, когато минаваме оттам и запалим лампата. Поради тази причина това е едно от помещенията, за които настина е трудно да се изберат подходящи картини. Напълно съгласни сме, че те трябва да бъдат красиви, но също така и да са в контекст с помещението. Ако стените на коридора са тъмни, то можете да заложите на контраста. Може да изберете светли нюанси, които да се открояват от тъмната част на антрето, а може и да прибегнете до преливащи мотиви, които определено са много красиви и се открояват на тъмните стени.  Тези неща правят антрето да изглежда оптически по-голямо.

Размерът на картините или декоративните панели, също е важен, тъй като прекалено големите биха направили пространството още по-малко. Малките от друга страна се губят в големите и безлични стени. Най-добре е да изберете някой среден размер пано. Ако сте решили и тук да декорирате с панели, то няма да е зле да ги сложите на различните стени. Така, ако се наложи да вкарате някакви мебели в коридора, като гардероб, скрин или малко шкафче за обувките, пространството не би се стеснило.

Много хора към декорацията на коридора, а и неговото обзавеждане, прибавят огледалото. Все пак това е мястото, където можем да хвърлим още един поглед на визията си, преди да излезем. В този случай, можете да сложите картина, която да е до огледалото или пък да е зад вас, но да се отразява в него. Така всеки път, когато се приготвяте за деня или пък за някое излизане, ще виждате нещо, което ви радва и дава положителна енергия за старта на деня.

Ако пък коридора ви свързва директно с кухнята, можете да сложите картина от панели, която да изобразява някакъв вид ястие или нещо, което подтиква към храненето. Така ще направите прелюдия към помещението и ще се подготвите позитивно за готвенето, но и ще обвържете две пространства тематично. Картините с храна винаги са били позитивни и винаги са радвали хората. Просто защото храната е нещо, което сближава, но и ни зарежда.

От другата страна на коридора, която води към спалнята или пък детската стая, можете също да поставите нещо тематично, което да се свързва с другата стая. По този начин отново ще се настроите за действието, което възнамерявате. Например, ако е към спалнята – сложете тиха и спокойна картина, която да ви настрои към блажен сън. Ако е към детската стая – сложете нещо, което да отразява самоличността на детето ви. Да сигнализира на останалите членове на семейството или пък на гостите, че се намират пред вратата на изцяло нов свят.  За детето това може да бъде нещо забавно, с което да маркира своята територия или пък да избере нещо, което да го вдъхновява, разсмива.

Коридорът е мястото, където можете да обвържете и свържете всички стаи в едно.

Надяваме се статията да ви е харесала и да ви е вдъхновила за една изпълнена с въображение декорация на дома!

Leave A Comment